Share This Article
Acum cand vara e in toi si te pregatesti sa etalezi tinute vaporoase si feminine, te lovesti de inestetica foliculita. Ce e de facut? Aceasta poate fi o problema amplificata si pe fondul procedurii incorecte de epilare. Asadar, uita de epilatul amatoricesc acasa si mergi la salon!
Ce este foliculita
Sa stii ce sa faci si ce sa eviti implica, mai intai de toate, sa iti cunosti foarte bine inamicul. Deci, ce este foliculita?! Aceasta afectiune dermatologia afecteaza atat barbatii, cat si femeile. Are la baza o infectie bacteriana sau fungica. Afecteaza orice portiune de piele acoperita cu par. Inflamatia apare la nivelul foliculului, adica acel saculet de la baza oricarui fir de par.
Cum se manifesta?
Apar mici umflaturi rosii la baza foliculului, pustule, uneori cu capat albicios. O putem confunda lejer cu acneea. Pe masura ce se extinde, pot sa apara umflaturi dureroase, ce se acopera de cruste.
Desi nu este o afectiune ce pune viata in pericol, din punct de vedere estetic este deranjanta. In functie de stadiul sau, aceasta poate duce la formarea cicatricilor. Uneori numai interventia medicamentoasa rezolva problema, daca la baza este vorba de bacteria Staphylococcus aureus.
Afecteaza in special zona picioarelor, scalpului sau zona inghinala. Destul de urat cat tu te pregatesti sa mergi la piscina si nu numai.
Ce faci gresit cand te epilezi sau ingrijesti pielea?
Una din problemele legate de aparitia sau amplificarea foliculitei se refera la ingrijirea necorespunzatoare. Prefera sa mergi la salon pentru sedinte de epilat. Personalul calificat va sti cum sa abordeze problema, incat sa fie evitate formarea firelor de par sub piele. De asemenea:
- Evita sa folosesti lama de ras pentru indepartarea parului.
- Evita epilatorul, acesta irita pielea.
- Evita cremele pe baza de uleiuri, ce pot bloca canalele sebacee.
- Evita epilatul cu ceara, pentru ca astfel fungii sau bacteria raspunzatoare de aparitia foliculitei ajunge mai profund in straturile de piele.
- Evita hainele stramte, ce vor crea in mod inevitabil frecarea pielii de anumite texturi si deci iritarea acesteia.
In plus, modul in care iti ingrijesti pielea spune multe despre sansele tale sa scapi de foliculita sau sa nu. Orice rana sau mod prin care iti lezezi pielea face ca foliculita sa se raspandeasca si deci este de evitat. De aceea specialistii recomanda, in mod special celor care se confrunta cu recurente episoade de foliculita, sa recurga la tratamente cosmetice moderne – epilarea definitiva!
Intentii bune, rezultate bune – scapa de foliculita cu ajutorul specialistilor
Daca ai vizitat si un dermatolog si ai un tratament specific, stii deja ca rutina de ingrijire si orice tratament aplicat pe piele fac diferenta intre a tine sub control foliculita si reaparitia ei. Evita retetele homemade. La saloanele de specialitate poti urma tratamente care sa cicatrizeze pielea, mai ales daca deja aceasta este afectata de cicatrici si pustule de la foliculita.
Este usor tentant sa crezi ca dupa ce ai epilat pielea cu ceara spre exemplu – inclusiv ceara rece, daca folosesti benzile de ceara din comert – sa aplici ceva hidratant pe piele. Blochezi porii si faci mai rau. Cere ajutorul celor de la salon pentru fiecare sedinta de epilat!